MENYs egen juleribberull

Italiensk ribberull, også kalt Porchetta, er ribbe som fylles med godsaker og rulles. Det krever litt innsats og tid, men resultatet blir både lekkert og godt. Vi har fylt ribben med ost som får balanse fra søtt garnityr, syrlig eplepuré og nøttesmak fra smør og pistasjnøtter. En garantert vinner til julefrokosten, koldtbordet eller som en egen rett full av deilige smaker. Smaker godt som pålegg med rødkål og sennep, eller til middag med godt tilbehør.
MENYs egen juleribberull

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Tips!

Saba er fermentert druejuice – kan minne litt om lagret balsamico, som også kan brukes i stedet.

Slik gjør du

  1. Rut svoren ”rett”, dvs. ikke på skrått for å lettere kunne transjere rullen senere. Del ribben i tre, men la den fortsatt henge sammen. Del den først i to (kjøttsiden skal være tykkest) og så del kjøttsiden i to igjen. (Prøverull slik at du ser at svoren akkurat dekker en runde).
  2. Renskjær ribben slik at den blir jevn og fin, samt at du har ca. 600 gram med kjøtt og fett, som skal kvernes til fyll. Salte og pepre ribben lett, legg den sammen igjen, og la svoren ligge ned i en bakk med litt vann. Settes på kjøl til neste dag.
  3. Begynn med farsen. Kvern kjøtt og brød om hverandre. Bland deretter inn det våte, og la blandingen hvile til neste dag på kjøl.
  4. Rull ut og tørk av kjøttet. Ha kvernet kjøtt/brødblandingen i en miksmasterbolle (som er kald) med K-grind. Tilsett salt, pepper, cayenne, potetmel og egg. Tilsett grovhakkede pistasjnøtter, halvgrove biter edamer og hakket salvie til slutt. Stek en prøvekake og se om du trenger å spe deigen mer – du skal normalt ikke trenge det, fuktigheten i brødet skal være nok.
  5. Fordel deigen jevnt utover innsiden av ribben. Ha et lite lag med basilikum over. Rull ribben tett sammen og bind den opp med hyssing. Damp 30 minutter, stek så ved 110 grader til kjernetemperatur er 60 grader, skru opp ovnen til 250 grader og stek til svoren er sprø.
  6. La den hvile litt før den skjæres opp. Du kan gjerne forsteke ribberullen en dag eller to i forkant, men pass da på at ribben ikke blir helt sprøstekt, samt at kjernetemperaturen ikke går over 70 grader. Ikke kast ribbefettet – det skal brukes i sausen.
  7. Kok mandelpotetene møre i vann. Tilsett 1 kg epler delt i biter de siste to minuttene. Hell av vann, la dem ”tørke” litt, mos sammen og ha eventuelt i litt fløte om du synes puréen blir tørr. Den skal være litt syrlig. Kutt resten av eplene (200 g) i små firkanter, gi dem et par sekunder i panne med litt smør og bland i puréen. Smak til med salt & pepper + eventuelt litt sitronsaft.
  8. Kok smøret sakte ned under omrøring til det "knekker" og får nøttepreg. Bland inn stekte baconbiter, mango- og daddelbiter og tilsett ribbefettet. Varm opp rett før servering. Smak til med maldonsalt og pepper. Vent med Saba.
  9. Fjern hyssing og skjær av kantene på ribberullen. Del rullen i 10 biter. Anrett på eple/potetpuré. Fordel garnityr og saus rundt tallerkenen og drypp med Saba på sausen (1-3 ss per tallerken) etter eget ønske. Ønsker du retten ”Extravaganza”, kan du servere en skive stekt foie gras til hver porsjon!