Klassisk ribbe med sprø svor

Oppskrift på klassisk ribbe til jul med sprø svor og god smak. For best mulig smak, ruter du svoren 1-3 dager før du skal servere den, og krydrer med salt og pepper. Vi gir deg de gode tipsene for tilberedning med best mulig resultat. Beregn ca. 500 g ribbe per person; da har du også til julefrokosten.
Klassisk ribbe med sprø svor
Se video

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Tips!

For best mulig resultat, ha en asjett opp ned midt under ribba, så den løftes litt på midten.

Slik gjør du

  1. For best smak, begynn 1-3 dager før steking. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Påse at ribben er rutet godt ned i svoren, hvis ikke bruk en skarpere kniv.
  2. Gni ribben godt inn med salt og pepper, legg den med svorsiden ned i en form, dekk den med aluminiumsfolie og sett kjølig i 1-3 dager før steking.
  3. Før steking, legg ribben i en langpanne med svoren opp. Legg en asjett (opp-ned) under, slik at ribben er litt høyere på midten, men nogenlunde lik høyde på begge sider.
  4. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med ribben i med aluminiumsfolie.
  5. Forvarm ovnen til 230 grader. Sett langpannen midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
  6. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen og la ribben steke videre (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 1 1/2 -2 time for familieribbe).
  7. Ikke sprø svor enda? Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader eller bruk grillfunksjon på ovnen. Følg med så du ikke brenner svoren.
  8. La ribben hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribben de siste 20 minuttene.
  9. Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær med mer.