Helstekt lammelår med rotgrønnsaker

Klassisk oppskrift på lammelår, eller lammestek, med ovnsbakte rotgrønnsaker og sjysaus. Lammelår er perfekt når du skal lage mat til mange, og er spesielt populært til påske, og når rotgrønnsakene er i sesong på høsten. Se også film for steg-for-steg instruks og tips til en annen type saus.
Helstekt lammelår med rotgrønnsaker
Se video

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Tips!

Litt honning er godt sammen med grønnsakene. Hell litt over før du setter dem i ovnen. Bruk gjerne også flere rotgrønnsaker i blandingen, som pastinakk, persillerot og kålrot.

Slik gjør du

  1. Gni inn lammelåret med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
  2. Hakk grønnsakene og ha dem i en langpanne. Hell over 1 liter vann, og legg lammelåret på toppen. Stekes i ovnen på 125 grader i 2-3 timer til du har ønsket kjernetemperatur. 68 grader gir rosa kjerne, og 72 grader gir gjennomstekt lammestek. Lammesteken skal hvile i minimum 20 minutter før servering.
  3. Kok opp sjyen fra steken. Smelt smøret i en kjele, ha i melet og fres i et par minutter mens du rører. Spe med stekesjyen. La det koke i ca. 10 minutter. Smak til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper.