Thanksgivingkalkun med løk- og selleristuffing

Her er oppskrift på alt du trenger til Thanksgiving-kalkunen; stuffing, søtpoteter, potetmos, tranebærsaus og fløtesaus.
Thanksgivingkalkun med løk- og selleristuffing
Oppskrift fra MatPrat

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

 1. Ta ut innmatsposen og kok kraft til bruk i sausen.
 2. Fres oppdelte grønnsaker, sopp og brødterninger i smør til det er mykt. Stek i flere omganger. Ha blandingen over i en bolle og tilsett krydder. Smak til med salt og pepper. Tilsett litt kraft eller buljong hvis stuffingen er for tørr. Den skal være litt fuktig, men ikke klissete.
 3. Fyll kalkunen og bind sammen beina med en bomullstråd. Får du stuffing til overs, kan du steke den i en ildfast form ved siden av.
 4. Brett vingespissene bak på ryggen, slik at kalkunen ligger stødig. Pensle den med smør og krydre med salt og pepper.
 5. Stek kalkunen i stekeovnen ved 180 grader og hell ca. 2 dl buljong i langpannen (etterfyll om nødvendig). Beregn steketiden til en halv time per kilo, pluss en halv time ekstra når kalkunen er fylt.
 6. Øs flere ganger over kalkunen i løpet av steketiden med kraften som danner seg i langpannen.
 7. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det ut klar kraft er kalkunen ferdig. La kalkunen ’’hvile’’ 15-20 minutter før den skjæres opp.
 8. Skrell søtpoteter og skjær dem i skiver. Kok opp smør, sukker og vann til en lake. Ha i søtpotetene og vend dem i laken. Kok dem møre 15-20 minutter.
 9. Skrell potetene og del dem i to. Ha kok dem møre. Sil fra vannet (gjem litt til sausen) og damp dem godt. Mos potetene og tilsett smør og fløte. Smak til med salt og pepper. Tilsett om nødvendig mer fløte om mosen blir for tykk.
 10. Kok opp vann og sukker, og tilsett bærene. La det småkoke 5-10 minutter eller til bærene begynner å sprekke. Tilsett revet appelsinskall og sett tilside. Dette kan gjerne lages dagen før.
 11. Kok opp kraft og tilsett hvetemel ristet ut i ca. 2 dl vann. La sausen småkoke uten lokk i 5 minutter. Ha i fløte og smak til med soyasaus, salt og pepper. Juster til lysebrun farge med sukkerkulør. Tilsett eventuelt portvinsgelé eller sennep.
 12. Pynt for eksempel fatet med bladpersille, fiken, sharonfrukt, små paprika og papaya. Server kalkunen med søtpoteter, potetmos, kokte gulrøtter, tranebærsaus og fløtesaus.