Helstekt kalkun med cidersaus, søtpotetmos og bønnesalat

Helstekt kalkun er mat for de store festene, til Thanksgiving, julaften og nyttårsaften. Og med denne oppskriften trenger du ikke bekymre deg for tørt kjøtt. Hemmeligheten ligger i urte- og sitrussmør, steketid og hviletid. Brett opp ermene og imponer gjestene dine!
Helstekt kalkun med cidersaus, søtpotetmos og bønnesalat

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Hvis kalkunen er frossen må du beregne 2-3 døgn før den er helt opptint. Ta ut innmatposen som ligger inni fuglen. Innholdet her skal brukes til sausen. Du trenger ikke binde opp kalkunen. Fuglen serveres ferdig oppskåret på et fat, og ikke hel. Kjøttet stekes dessuten jevnere når lårene ikke er presset tett inntil skroget.
  2. Bland romtemperert smør med med finrevet skall fra 1 appelsin, 1 sitron, finhakket persille, finhakket timian, hvitløk, salt og pepper.
  3. Før hånden forsiktig inn under huden på kalkunen. Lag en lomme mellom kjøttet og skinnet. Dytt kryddersmøret innunder huden, og fordel det jevnt utover brystet og ned mot lårene på fuglen. Smør det siste av smøret godt rundt på utsiden. Salte og pepre både utenpå og inni. Fyll fuglen med halve sitroner og appelsiner, sjalottløk delt i to og noen kvaster med timian. Legg den i en langpanne sammen med innmaten og hell på eplecider.
  4. Brun først fuglen på 225 grader i 10 minutter. Ta den så ut og legg baconskiver jevnt over brystet. Sett fuglen tilbake i ovnen og stek på 175 grader i 3-4 timer. La den deretter hvile minst 2 timer slik at alle saftene får satt seg. Ikke vær redd for at den blir kaldere. Den skal serveres sammen med rykende varm saus og søtpotetmos. Til sausen siler du kraften fra langpannen over i en gryte når kalkunen tas ut av ovnen for å hvile, og sper med fløte. Kok opp og la redusere noe. Vil du ha en tykkere saus kan du jevne den med en teskje Maizena rørt ut i litt vann.
  5. Skrell søtpotetene og del dem i mindre terninger. Kok dem møre i saltet vann (dette går raskere enn med vanlige poteter). Tilsett smør og mos potetene til en fin mos. Smak til med salt og pepper. Fosskok bønnene i godt saltet vann i 1 minutt. Hell av vannet og ha bønnene i en bolle sammen med finhakket rødløk, bacon fra kalkunbrystet, valnøtter og tørkede tranebær. Lag en vinaigrette av olivenolje, dijon og sitronsaft og vend denne inn i den lune salaten.
  6. Til servering skjæres først lårstykkene av kalkunen. Deretter skjæres brystfiletene fra skroget og skjæres så i skiver før de legges på et serveringsfat sammen med lårene.
  7. Server med søtpotetmos, saus og salat.
Hvis kalkunen er frossen må du beregne 2-3 døgn før den er helt opptint.
Ta ut innmatposen som ligger inni fuglen. Innholdet her skal brukes til sausen. 
Du trenger ikke binde opp kalkunen. Fuglen serveres ferdig oppskåret på et fat, og ikke hel. Kjøttet stekes dessuten jevnere når lårene ikke er presset tett inntil skroget.
Bland romtemperert smør med med finrevet skall fra 1 appelsin, 1 sitron, finhakket persille, finhakket timian, hvitløk, salt og pepper.
Før hånden forsiktig inn under huden på kalkunen. Lag en lomme mellom kjøttet og skinnet. Dytt kryddersmøret innunder huden, og fordel det jevnt utover brystet og ned mot lårene på fuglen. 
Smør det siste av smøret godt rundt på utsiden. Salte og pepre både utenpå og inni.
Fyll fuglen med halve sitroner og appelsiner, sjalottløk delt i to og noen kvaster med timian. Legg den i en langpanne sammen med innmaten og hell på eplecider.
Brun først fuglen på 225 grader i 10 minutter. Ta den så ut og legg baconskiver jevnt over brystet. Sett fuglen tilbake i ovnen og stek på 175 grader i 3-4  timer. La den deretter hvile minst 2 timer slik at alle saftene får satt seg. Ikke vær redd for at den blir kaldere. Den skal serveres sammen med rykende varm saus og søtpotetmos.
Til sausen siler du kraften fra langpannen over i en gryte når kalkunen tas ut av ovnen for å hvile, og sper med fløte. Kok opp og la redusere noe. Vil du ha en tykkere saus kan du jevne den med en teskje Maizena rørt ut i litt vann.
Skrell søtpotetene og del dem i mindre terninger. Kok dem møre i saltet vann (dette går raskere enn med vanlige poteter). Tilsett smør og mos potetene til en fin mos. Smak til med salt og pepper.
Fosskok bønnene i godt saltet vann i 1 minutt. Hell av vannet og ha bønnene i en bolle sammen med finhakket rødløk, bacon fra kalkunbrystet, valnøtter og tørkede tranebær. Lag en vinaigrette av olivenolje, dijon og sitronsaft og vend denne inn i den lune salaten.
Til servering skjæres først lårstykkene av kalkunen. Deretter skjæres brystfiletene fra skroget og skjæres så i skiver før de legges på et serveringsfat sammen med lårene.
Server med søtpotetmos, saus og salat.