Eksotiske tips og fristelser

Eksotiske tips og fristelser

Om du er 15 eller 85 spiller ingen rolle! Frukt- og grøntansvarlig Silje hos MENY Sletten i Bergen kan lære alle hvordan man kan spise mye bedre av det søte.

Silje røper eksotiske tips

Silje Hårvik er sjefen for 77 fruktsorter, 233 grønnsaker, 50 økologiske og 20 supereksotiske fristelser, og får aldri nok av frukt, chili og hvitløk. Dessuten er hun et oppkomme av originale og velsmakende tips og råd som kommer MENY-kundene til gode.

– Utvalget i frukt- og grøntdisken blir bare bedre og bedre, og jeg har stor glede av å lære unge som eldre hva de kan gjøre med søtpotet, avokado, rotgrønnsaker og frukt. Vet du for eksempel at du kan fryse ned overmodne bananer i biter og bruke dem i smoothie?

Pitahaya – er ikke det en fisk?

Eller er det et sted i Thailand? Faktisk er det ingen av delene, men en fristende, eksotisk frukt som minner om en blanding av jordbær og pære.  

Bananpannekaker blir derimot best når de modne bananene ikke er fryst først. Det er kjempesmart å bruke bananene istedenfor å kaste dem! Og er jeg syk, koker jeg alltid ingefær og sitron og drikker vannet – da blir jeg frisk på et blunk, forteller vår entusiastiske fruktnerd.

Visste du at: MENY hele tiden jobber for å redusere kasting av mat, og at vi blant annet redder frisk frukt og grønt fra emballasje hvor ett eller flere produkter er blitt dårlige? Disse produktene får du til reduserte priser. Vi kaller det omplassert frukt og grønt.

Her er Silje Hårviks utvalgte eksotiske fristelser, sammen med en rekke velsmakende serveringstips!

EKSOTISKE FRISTELSER

Physalis

Spises naturell som et bær eller kan kokes i sukkerlake og serveres med is. Den er også god i middagssalater og i fruktsalater. Kan også brukes til kakepynting. 

Papaya

Veldig god naturell med litt lime på. Kan også krydres med salt og pepper for en litt annerledes opplevelse.

Du kan også hule ut skallet og bruke det som serveringsskål til fruktsalat. 

Pasjonsfrukt

Del i 2 og spis den naturell med skje eller ha den som topping på chiapudding. Chiapudding lages av 4 ss chiafrø, 4 dl kokosmelk (eller annen melk) og en liten dæsj vann. Honning kan brukes som søtning. La det svelle i kjøleskapet over natten. Pannacotta med pasjonsfruktsaus eller ostekake med pasjonsfruktpuré på toppen er også veldig godt.

Tips! Prøv pasjonsfrukt som topping på havregrøt - Supergodt!

Ingefær

Ingefær kan brukes i både matretter og drikke. Bruk kanten av en skje for å skrape av skallet. Hiv en stor bit ingefær i juicepressen sammen med et grønt eple og 1/3 lime, og lag deg en sunn ingefærshot.

Fiken

Perfekt på ostefat, som topping på grøt og i salat. Prøv også å bake fiken i ovn med litt honning og servér til kjøtt. Supergodt! 

Tips! Del fiken i to og gratiner i oven med sukker og smør. Servér med Jacobs Utvalgte vaniljeis. En nydelig dessert.

Fennikel

Fennikel kan brukes både rå og kokt. Skjær for eksempel fennikelen fra bunnen av slik at den deler seg i skiver som en løk, og bruk den i salat. Fennikel passer også godt til lam og fisk. 4 laksefilet + 1 boks Creme fraiche + fennikel = sant. Stek alt i samme panne. Servér potetbåter ved siden av.

Granateple

Bruk kjernene som smakstilsetning i vannmuggen, i fruktsalat eller grønn salat. Tilsett også granateple i sauser, wok og gryter. Cæsarsalat av Romanosalat, kylling, bacon, parmesanost, appelsinskiver og granateple er himmelsk. Strø også granateplekjerner over stekt eller grillet skalldyr. Nydelig!

Tips! Kutt den i to på midten, og slå med en skje på skallet for å få løs kjernene. 

Chili

Passer til alt. Til og med sjokolade. Brukes i alle gryter, woker, sauser, salsa, guacamole, potetbåter, grillet ostesmørbrød, nachos og pizza. Bare fantasien setter grenser. Legg for eksempel en hel bit i pannen når du steker biffkjøtt. Unngå å bruke frøene hvis du ikke vil ha det kjempesterkt.

Søtpotet

Prøv søtpotetbåter bakt i ovn med valgfritt krydder og litt olje. Søtpotetstappe med litt kanel i stappen er også godt. Det gir en helt annen smak. Prøv gjerne med timian, hvitløk eller chili i stappen også - veldig godt til kjøtt. Søtpotet passer godt å bruke til hjemmelaget sunn babymat.

Pitahaya - dragefrukt

Spises naturell. Kjempefin i fruktsalat og på fruktfat. Servér gjerne skivet eller i båter med skallet på, da blir den spennende å se på. Du kan også lage pitahayabåt: hul ut skallet og kutt fruktkjøttet i biter. Kutt opp mer valgfri frukt og server i skallet. 

Stjernefrukt/carambola

Carambola kan spises naturell hvis den er moden. Moden carambola er gul og er best å bruke når vingene får et lite brunskjær. Den er fin på fruktfat, i fruktsalat eller i matpakken til barna. Men den bør få litt sitrus på seg, slik at den ikke blir brun.

Topper du en ostekake med gul gele er stjernefrukt super som pynt. Du kan også bruke fryste skiver av stjernefrukt som isbiter i drikke.

Mango

Prøv mangokylling: 1 boks creme fraiche, 300-400 g kylling, 1-2 mango, chili og hvitløk. Inn i ovnen i 20-30 min. til kyllingen er gjennomstekt. Server med ris og salat. Pynt med litt rå mango.

Eller hva med mangokompott på grillen? Kutt opp mango i biter, legg den i en aluminiumsform på grillen til den er blitt varm og «rennende» som en kompott. Servér kompotten med is og sjokoladesaus. Søt mango hever også smaken på grønnsakene i wok. Har du i fersk ingefær og koriander i woken til slutt, får du en helt fantastisk smak!

Tips! Kutt opp mango ved å skjære på hver side av steinen i midten, slik at du får to halvdeler. Deretter ruter du opp fruktkjøttet i hver halvdel og vrenger skallet bakover.