Surret oksestek med rotgrønnsaker

En tradisjonell søndagsmiddag med oksestek, hjemmelagde fløtegratinerte poteter, ovnsbakte rotgrønnsaker og brun saus. Server gjerne oksesteken med tyttebærsyltetøy. Strø frisk timian over retten før servering for ekstra farge.
Surret oksestek med rotgrønnsaker

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Oksestek: Krydre oksesteken med salt, pepper og rosmarin. Brun steken i smør i en stekepanne til steken er gyllen rundt hele. Stek oksesteken på 160 grader i ovnen til du har ønsket kjernetemperatur. 58-64 grader gir medium + stek, 64-68 grader gir godt stekt oksestek. La steken hvile i 15-20 minutter før servering.
  2. Fløtegratinerte poteter: Forvarm ovnen til 200 grader. Skrell poteter og finhakk hvitløk. Skjær potetene i tynne skiver, ca 3-5 mm. Smør en ildfastform, du trenger en som er ca. 20x30 cm. Legg ett lag med potetskiver i den smurte formen. Strø over halvparten av hvitløken, salt og pepper, og hell over fløte til det akkurat dekker potetlaget. Ha over ett nytt lag med potet, resten av hvitløken, salt og pepper. Avslutt med et lag potet og hell over resten av fløten. Stek i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter. Legg ost på toppen og stek det videre i ca. 20 minutter til osten har smeltet og fått gylden farge.
  3. Rotgrønnsaker: Skrell grønnsakene og kutt dem i grove biter. Vend grønnsakene i olje, salt og pepper. Stek grønnsakene i ovnen på 180 grader til de er gyldne og møre. Dette tar ca 30 minutter.
  4. Brun saus: Brun smøret i en kjele. Tilsett hvetemelet og brun over svak varme under omrøring. Spe med varm kraft. Rør godt mens du sper. La sausen småkoke i ca 10 minutter. Smak til med salt og pepper.