Oksestek med hjemmelaget brun saus og grønnsaker med pepperrotsmør

En klassisk oksestek er perfekt for venner og familie som samles til en større helgemiddag. Steken gjør seg selv i ovnen, og den deilige kraften i gryta gir basis for en himmelsk saus. Pepperrot setter en fin spiss på både kjøtt og grønnsaker. Tradisjonsmat på sitt beste!
Oksestek med hjemmelaget brun saus og grønnsaker med pepperrotsmør

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Skrell og kutt løk, gulrot, sellerirot og persillerot i terninger. Legg dem i en jerngryte, ildfast form eller langpanne. Gni steken inn med salt, pepper og timian og plasser den sammen med grønnsakene. Hell vann i formen.
  2. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Stek oksesteken på 160 grader i ovnen til du har ønsket kjernetemperatur. 58-64 grader gir medium + stek, 64-68 grader gir godt stekt oksestek.
  3. Ta ut steken og pakk den i folie så den holder seg varm mens den hviler. La hvile i 15-20 minutter. Sil kraften fra gryten over i et desiliter-mål. Spar den til sausen.
  4. Bland smør, finrevet pepperrot og persille i en skål. Skrell og del gulrøttene i biter. Rens og del blomkålen i små buketter. Kok grønnsakene møre i saltet vann. De siste 3 minuttene av koketiden tilsettes aspargesbønner og erter. Server rykende varme grønnsaker toppet med pepperrotsmør som smelter.
  5. Kraften fra steken kan spes med både vann, vin eller annen kraft. Smelt smøret i en gryte. Tilsett mel og fres det sammen med smøret til oppbakningen er brun. Oppbakningen skal ha en gylden nøttefarge. Pass på at den ikke blir mørkebrun. Da vil sausen smake brent.
  6. Tilsett kraft og kok opp mens du rører med en visp. La sausen småkoke 5 minutter, så melsmaken forsvinner. Tilsett noen dråper sukkerkulør, og smak til med salt og pepper.
Skrell og kutt løk, gulrot, sellerirot og persillerot i terninger. Legg dem i en jerngryte, ildfast form eller langpanne. Gni steken inn med salt, pepper og timian og plasser den sammen med grønnsakene. Hell vann i formen.
Sett et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Stek oksesteken på 160 grader i ovnen til du har ønsket kjernetemperatur. 58-64 grader gir medium + stek, 64-68 grader gir godt stekt oksestek.
Bland smør, finrevet pepperrot og persille i en skål. Skrell og del gulrøttene i biter. Rens og del blomkålen i små buketter. Kok grønnsakene møre i saltet vann. De siste 3 minuttene av koketiden tilsettes aspargesbønner og erter. Server rykende varme grønnsaker toppet med pepperrotsmør som smelter.
Kraften fra steken kan spes med både vann, vin eller annen kraft.
Smelt smøret i en gryte. Tilsett mel og fres det sammen med smøret til oppbakningen er brun. Oppbakningen skal ha en gylden nøttefarge. Pass på at den ikke blir mørkebrun. Da vil sausen smake brent.