Boller

Enkel oppskrift på klassiske hveteboller. Fyll dem gjerne med rosiner eller sjokolade, melis på toppen eller smurt med geitost eller syltetøy. Oppskriften gir ca 12 store, luftige boller. Nybakte boller er perfekt til bursdagsselskap, når du får gjester til kaffen eller på en helt vanlig lørdag.
Boller

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Tips!

Lag dobbel oppskrift og frys de du ikke spiser. Smaker like godt når de tines opp!

Slik gjør du

  1. Ha mel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bakebolle. Pisk sammen melk og ett egg, og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk- og eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene.
  2. Elt med eltekrok i 15 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen.
  3. Tilsett smør i terninger. Elt så videre i ca 10 min til. Det er alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig.
  4. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (40-50 minutter).
  5. Del deigen i 12 like store deler, ca 80 g hver. Ha i rosiner og trill runde boller.
  6. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir og sett dem til heving under et kjøkkenhåndkle i ca 20-30 minutter eller til du ser at bollene har blitt store og fine.
  7. Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen ved 220 °C i 10–12 minutter. Avkjøl bollene på rist. Server ferske boller med melisglasur, eller syltetøy og brunost, eller som de er.
Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (40-50 minutter).
Sett bollene på et stekebrett med bakepapir og sett dem til heving under et kjøkkenhåndkle i ca 20-30 minutter eller til du ser at bollene har blitt store og fine.
Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen ved 220 °C i 10–12 minutter. Avkjøl bollene på rist. Server ferske boller med melisglasur, eller syltetøy og brunost, eller som de er.