Hvorfor så mye plast som emballasje?

Hvorfor så mye plast som emballasje?

Mange lurer på hvorfor MENY bruker plastemballasje, særlig rundt frukt og grønt. Kan vi ikke kun ha løsvekt eller papir? Her kan du lese om hvorfor plast er nødvendig, og om vårt arbeid med å kutte ut unødvendig plast.

Fjerner vi plastemballasjen på frukt og grønt, dukker det opp et større miljøproblem; økt matsvinn.

 – Den største miljøbelastningen er å kaste frukt og grønt, fremfor å spise den. Holdbarheten øker betydelig med plastemballasje, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

Dette gjelder særlig for frukt og grønt, fordi de inneholder veldig mye vann, fra 75 til 96 prosent.

I romtemperatur vil en gulrot, agurk eller paprika som ikke er pakket i plast fort tørke ut, og dermed havne i søpla.

- Plastpakkingen gjør at grønnsakene mister mindre vann og holder seg friskere lenger. Et eksempel er agurker. Uten plast holder de ifølge BAMA i rundt tre dager, med plast i omtrent to uker, sier Schrøder.

Så er det slik at vi i Norge, særlig i vinterhalvåret, importerer en del frukt og grønt, hvilket betyr lengre reisevei og større krav til beskyttelse for å sike holdbarheten.

Men hvorfor kan vi ikke bruke papir som emballasje, spør mange?

Papir holder ikke like godt på fuktigheten og bidrar derfor ikke til forlenget holdbarhet, som dermed kan bety økt matsvinn.

Matproduksjon gir større miljøbelastning

I 2018 kastet vi mer enn 390 000 tonn mat i Norge, noe som tilsvarer ca. 74 kg per person. Husholdningene sto for 58 prosent, matindustrien for 20 prosent og dagligvarebransjen for 16 prosent av matsvinnet. (kilde: Matvett). En av årsakene til at forbrukerne kaster mat er feil eller mangelfull emballering, som gir maten skader eller kortere holdbarhet. 

– Jo mer mat vi kaster, jo mer mat må vi produsere med de miljøbelastningene det medfører. Det er svært viktig at vi jobber aktivt med å redusere matsvinnet, forklarer Schrøder og legger til at miljøbelastningen er betydelig større ved produksjon av matvarer enn ved produksjon av emballering, også iberegnet noe plastforsøpling.

  • Her kan du lese mer om at matsvinn er et større miljøproblem enn plastemballasje
Dette gjør MENY for å redusere plast

Dette gjør MENY for å redusere plast

For å ta vare på miljøet, jobber vi med å redusere plast der vi kan. De to...

Hygiene og kundeinformasjon

Emballasjens viktigste oppgave er, som nevnt over, å ivareta kvaliteten slik at vi hindrer matsvinn. Når det gjelder frukt og grønt, er det også flere grunner til emballering, blant annet hygiene og kundeinformasjon.

Emballasjen reduserer risikoen for smitte ved at varen ikke blir tatt på av så mange. Vi anbefaler likevel at frukt og grønnsaker skylles godt før bruk.

I tillegg gir emballasjen oss mulighet til å merke varene, noe som er blitt stadig viktigere med økt utvalg. De siste fem årene har vårt sortiment innen frukt og grønt økt med 40 prosent.

Og det er spesielt viktig å merke økologisk frukt og grønt. Her er det strenge krav om tydelig å skille mellom konvensjonell og økologisk dyrkede produkter, samt krav om sporing tilbake til produsent.